Algemene voorwaarden

  1. Begripsbepaling

  1. Algemene Voorwaarden: deze algemene voorwaarden van Instituut voor organisatieopstellingen.

  2. Arrangement: kosten voor eten, drinken, overnachten.

  3. Instituut voor organisatieopstellingen: Instituut voor organisatieopstellingen, bereikbaar via: info@Instituut voor organisatieopstellingen.nl.

  4. Opdrachtgever: de partij (particulier of organisatie) die een overeenkomst (wil) sluit(en) met Instituut voor organisatieopstellingen.

  5. Training: een opleiding waaraan deelgenomen kan worden door middel van open inschrijving.

  6. Offerte: ieder aanbod van de Instituut voor organisatieopstellingen tot het sluiten van een Overeenkomst, ook genoemd ‘voorstel’, al dan niet op verzoek van een Opdrachtgever.

  7. Opdrachtbevestiging: het bevestigen van een overeenkomst tussen opdrachtgever en Instituut voor organisatieopstellingen.

  8. Overeenkomst: iedere overeenkomst tussen Instituut voor organisatieopstellingen en een Opdrachtgever.

  9. Overeenkomst op afstand: een overeenkomst als bedoeld in artikel 6:230g sub e BW, waarbij tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik wordt gemaakt van een of meer middelen voor communicatie op afstand.

  10. Partijen: Instituut voor organisatieopstellingen en Opdrachtgever tezamen.

  11. Schriftelijk: per brief op per e-mail.

  12. Werkzaamheden en diensten: alle werkzaamheden waartoe aan Instituut voor organisatieopstellingen opdracht is gegeven, in de ruimste zin des woord en daaronder in ieder geval inbegrepen de werkzaamheden zoals vermeld in de opdrachtbevestiging

  1. Toepasselijkheid

  1. De Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op iedere Offerte en Overeenkomst, door Instituut voor organisatieopstellingen ook ‘voorstel’ en ‘opdrachtbevestiging’ genoemd.

  2. Van de Algemene Voorwaarden kan uitsluitend schriftelijk rechtsgeldig worden afgeweken.

  3. Gewijzigde Algemene Voorwaarden worden geacht (ook) van toepassing te zijn op de (afgegeven) Offerte en de (gesloten) Overeenkomst wanneer Opdrachtgever niet binnen 30 kalenderdagen na verzending van die gewijzigde Algemene Voorwaarden ter zake de toepassing daarvan schriftelijk heeft geprotesteerd bij Instituut voor organisatieopstellingen.

  4. Indien een bepaling van de algemene voorwaarden of een overeenkomst nietig blijkt te zijn of vernietigd wordt, tast dit niet de geldigheid van de gehele algemene voorwaarden of overeenkomst aan. Partijen treden in overleg teneinde een nieuwe bepaling ter vervanging van de nietige c.q vernietigde bepaling overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de nietige c.q. vernietigde bepaling in acht worden genomen.

  1. Totstandkoming van de Overeenkomst

  1. De offertes en aanbiedingen van Instituut voor organisatieopstellingen zijn vrijblijvend en 30 kalenderdagen geldig, tenzij in de offerte een andere termijn voor aanvaarding is gesteld. Na afloop van de gestelde termijn kan aan de offerte of aanbieding op generlei wijze enig recht worden ontleend. Instituut voor organisatieopstellingen kan niet aan haar offertes of aanbiedingen worden gehouden indien de opdrachtgever redelijkerwijs kan begrijpen dat de offertes of aanbiedingen, dan wel een onderdeel daarvan, een kennelijke vergissing of verschrijving bevat. Aanbiedingen of offertes gelden niet automatisch voor toekomstige orders.

  2. De Overeenkomst komt tot stand door schriftelijke instemming van Instituut voor organisatieopstellingen, inschrijving bij of opdracht aan Instituut voor organisatieopstellingen en aanvaarding van deze inschrijving of opdracht door Instituut voor organisatieopstellingen.

  3. Een Overeenkomst komt uitsluitend tot stand tussen Instituut voor organisatieopstellingen en Opdrachtgever. De werking van de artikelen 7:404 en 7:407 lid 2 BW is uitgesloten.

  4. Eventuele van de Offerte afwijkende afspraken, toezeggingen en/of wijzigingen, na de totstandkoming van de Overeenkomst, binden Instituut voor organisatieopstellingen slechts indien deze door Instituut voor organisatieopstellingen. schriftelijk zijn bevestigd.

  5. Een (telefonisch) doelstellend gesprek waarin de leerdoelen van een training met de leerwensen van de deelnemer worden afgestemd kan onderdeel uitmaken van de training. Dit gesprek is dan het startmoment van de training en is voorwaarde voor deelname aan die betreffende training.

  1. Uitvoering van de Overeenkomst

  1. Met Instituut voor organisatieopstellingen gesloten Overeenkomsten leiden voor Instituut voor organisatieopstellingen tot een inspanningsverplichting, niet tot een resultaatsverplichting. Instituut voor organisatieopstellingen zal bij de uitvoering van haar werkzaamheden de zorg van een goed opdrachtnemer in acht nemen als bedoeld in artikel 7:401 BW.

  2. Instituut voor organisatieopstellingen is gerechtigd (delen van) de Overeenkomst (mede) door derden te laten uitvoeren. Als Instituut voor organisatieopstellingen Voor de uitvoering van een met Instituut voor organisatieopstellingen gesloten overeenkomst derden inschakelt, is Instituut voor organisatieopstellingen gehouden deze derden zodanig zorgvuldig te selecteren.

  3. Ingeval van de aanstelling van een facilitator komen de opdrachtgever en Instituut voor organisatieopstellingen voor aanvang van de opdracht de procedure overeen die van toepassing zal zijn.

  4. Instituut voor organisatieopstellingen bepaalt door welke persoon of personen uit haar organisatie of uit haar kring van externe deskundigen de opdracht wordt uitgevoerd.

  1. Tarieven en prijzen

  1. Alle door Instituut voor organisatieopstellingen genoemde tarieven of prijzen zijn in euro’s, exclusief BTW. Arrangements-, reis- en verblijfkosten zijn niet in de prijzen inbegrepen, tenzij uitdrukkelijk anders is vermeld. De meest actuele prijzen staan vermeld op de website www.Instituutvoororganisatieopstellingen.nl.

  2. Instituut voor organisatieopstellingen kan tussentijds optredende kostenverhogende factoren (waaronder, maar niet beperkt tot inkoopprijzen, lonen, en belastingen) die gaan spelen na de totstandkoming van de Overeenkomst aan de Opdrachtgever doorberekenen.

  3. Indien de Opdrachtgever particulier is, en de in lid 6.b bedoelde kostenverhogende factoren leiden tot een wijziging van de prijs binnen drie maanden na het sluiten van de Overeenkomst, heeft de Opdrachtgever het recht de Overeenkomst te ontbinden.

  4. Bovendien mag opdrachtnemer het honorarium verhogen wanneer tijdens de uitvoering van de werkzaamheden blijkt dat de oorspronkelijk overeengekomen dan wel verwachte hoeveelheid werk in zodanige mate onvoldoende werd ingeschat bij het sluiten van de overeenkomst, en zulks niet toerekenbaar is aan opdrachtnemer, dat in redelijkheid niet van opdrachtnemer mag worden verwacht de overeengekomen werkzaamheden te verrichten tegen het oorspronkelijk overeengekomen honorarium. Opdrachtnemer zal de opdrachtgever in dat geval van het voornemen tot verhoging van het honorarium of tarief in kennis stellen. Opdrachtnemer zal daarbij de omvang van en de datum waarop de verhoging zal ingaan vermelden.

  1. Facturering en betaling

  1. Instituut voor organisatieopstellingen factureert na totstandkoming van de Overeenkomst. Indien opdrachtgever een particulier is factureert Instituut voor organisatieopstellingen tegelijk met de bevestiging van de inschrijving voor het leveren van de dienst. Een aanmelding is pas definitief na ontvangst van de betaling door Instituut voor organisatieopstellingen.

  2. Opdrachtgever zal aan Instituut voor organisatieopstellingen verschuldigde bedragen zonder verrekening, opschorting en/of korting voldoen binnen 14 kalenderdagen na factuurdatum. Opschorting is slechts uitgesloten indien wederpartij een rechtspersoon is als bedoeld in artikel 235 lid 1 van boek 6 BW.

  3. Indien partijen een aanvullende betalingsregeling zijn overeengekomen is dit separaat aan opdrachtgever schriftelijk bevestigd en zijn beide partijen hieraan gehouden.

  4. Indien de Opdrachtgever niet binnen de gestelde termijn volledig heeft betaald, is de Opdrachtgever zonder nadere ingebrekestelling in verzuim. Naast de wettelijke (handels)rente is Opdrachtgever in dit geval ook incassokosten verschuldigd, ter hoogte van 15% van de overeengekomen prijs van de overeenkomst.

  5. In geval van faillissement, liquidatie of surseance van betaling of een schuldsanering zijn de vorderingen van opdrachtnemer op opdrachtgever en de verplichtingen van opdrachtgever jegens opdrachtnemer direct opeisbaar.

  6. In geval van redelijk zicht op aankomend faillissement, liquidatie of surseance van betaling of een schuldsanering zijn vorderingen naar rato van verrichte werkzaamheden direct opeisbaar.

  7. Door opdrachtgever gedane betalingen strekken steeds ter afdoening in de eerste plaats van alle verschuldigde rente en kosten, in de tweede plaats van opeisbare facturen die het langst open staan, ook indien opdrachtgever aangeeft dat de voldoening betrekking heeft op een latere factuur.

  8. Indien opdrachtgever verzuimt aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen is opdrachtnemer gerechtigd zijn dienstverlening op te schorten en/of te staken ongeacht de consequenties welke dit voor opdrachtgever heeft. Het opschorten en/of staken van dienstverlening is ook van toepassing op door derden geleverde diensten, zoals hosting, advertentieplatforms en plug-ins. Opschorten en/of staken zal dan ook in veel gevallen het offline gaan of geen toegang meer krijgen tot deze dienstverlening betekenen.

  1. Verplaatsing of annuleringen door Instituut voor organisatieopstellingen

  1. Instituut voor organisatieopstellingen is gerechtigd zonder opgave van reden een training, opstelling of een gesprek te verplaatsen naar een andere locatie, andere datum en/of ander tijdstip, in welk geval de Opdrachtgever het recht heeft de verplaatste training of gesprek, zonder kosten te annuleren. Opdrachtgever heeft in dit geval recht op terugbetaling van de aan Instituut voor organisatieopstellingen betaalde prijs voor de geannuleerde training, opstelling of gesprek(ken).

  2. Instituut voor organisatieopstellingen is gerechtigd zonder opgave van reden een training , opstelling of een gesprek te annuleren, in welk geval de Opdrachtgever het recht heeft op terugbetaling van de aan Instituut voor organisatieopstellingen betaalde prijs voor de geannuleerde training) of gesprek(ken).

  1. Annuleringen door Opdrachtgever

  1. Herroepingsrecht bij Overeenkomst op afstand: Opdrachtgever heeft gedurende 14 kalenderdagen na het sluiten van de Overeenkomst op afstand het recht deze overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden. Bij een Overeenkomst op afstand die uitsluitend betrekking heeft op de inschrijving op een training via website of telefoon, gaat de termijn van 14 kalenderdagen in op de dag van de inschrijving/aanmelding.

  2. Annuleren trainingen:

    1. Een training kan uitsluitend schriftelijk en voor aanvang worden geannuleerd. In geval van een dergelijke annulering geldt (onverminderd de bedenktijd zoals bedoeld in lid 9.a.) dat Instituut voor organisatieopstellingen gerechtigd is de volgende kosten bij de Opdrachtgever in rekening te brengen:

      1.1 Bij annulering meer dan 30 dagen voor aanvang van de eerste opleidings- of trainingsdag wordt 10% van de totale opleidings- of trainingskosten in rekening gebracht;

      1.2 Bij annulering binnen 30 dagen voor aanvang van de eerste opleidings- of trainingsdag wordt 50% van de totale opleidings- of trainingskosten in rekening gebracht, ook wanneer de aanmelding binnen deze periode heeft plaatsgevonden;

      1.3 Bij annulering binnen 1 week voor aanvang van de eerste opleidings- of trainingsdag wordt 75% van de totale opleidings- of trainingskosten in rekening gebracht.


    2. Met inachtneming van het bepaalde in artikel 3.e mag een geplaatste deelnemer zich laten vervangen. Indien een vervanger aan de training deelneemt, blijft de Opdrachtgever de prijs aan Instituut voor organisatieopstellingen verschuldigd.

    3. Indien een deelnemer of diens vervanger zonder te annuleren niet bij de training aanwezig is geweest, wordt dit aangemerkt als een annulering binnen 1 week voor aanvang als genoemd in lid 9.b.3 en wordt 75% van de totale opleidings- of trainingskosten in rekening gebracht.

    4. Niet-deelnemen aan een activiteit op die datum waarop men geplaatst is wordt aangemerkt als annulering (ook als aan dezelfde activiteit op een later tijdstip wordt deelgenomen).


    5. Annulering arrangement Een bij Instituut voor organisatieopstellingen gereserveerde overnachting kan uitsluitend voor het daadwerkelijke verblijf en schriftelijk worden geannuleerd. In geval van een dergelijke annulering geldt (onverminderd de bedenktijd zoals bedoeld in lid 9.a) dat Instituut voor organisatieopstellingen gerechtigd is de volgende kosten bij de Opdrachtgever in rekening te brengen:

      5.1 bij annulering binnen één maand voor het daadwerkelijk verblijf: 15% van de prijs van het arrangement;

      5.2 bij annulering binnen 14 kalenderdagen voor het daadwerkelijk verblijf: 55% van de prijs van het arrangement;

      5.3 bij annulering binnen zeven kalenderdagen voor het daadwerkelijk verblijf of bij een no-show: 100% van de prijs van het arrangement.

  1. Tussentijdse beëindiging door Opdrachtgever

  1. Indien de Opdrachtgever na aanvang van de opleiding de Overeenkomst tussentijds beëindigt, bestaat er geen recht op enige terugbetaling van het door de Opdrachtgever aan Instituut voor organisatieopstellingen betaalde of nog verschuldigde bedrag.

  2. Indien de Opdrachtgever na aanvang van de opleiding de Overeenkomst tussentijds beëindigt, worden eventuele vorderingen van Instituut voor organisatieopstellingen op Opdrachtgever per direct opeisbaar.

  1. Aansprakelijkheid

  1. Opdrachtnemer heeft een afdoende aansprakelijkheidsverzekering gesloten. De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer is beperkt tot de voorwaarden van deze verzekering en tot het bedrag dat in het voorkomende geval wordt uitgekeerd krachtens de door Opdrachtnemer afgesloten aansprakelijkheidsverzekering, vermeerderd met het voor Opdrachtnemer geldende eigen risico

  2. In geval aansprakelijkheid van Instituut voor organisatieopstellingen mocht komen vast te staan, is Instituut voor organisatieopstellingen slechts gehouden de directe schade te vergoeden, met inachtneming van de in dit artikel opgenomen beperkingen. Onder directe schade wordt verstaan, maar niet beperkt tot; de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden, de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie aan de overeenkomst te laten beantwoorden, tenzij deze niet aan Instituut voor organisatieopstellingen toegerekend kan worden, redelijke kosten gemaakt ter voorkoming of beperking van schade voor zover opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden.

  3. Instituut voor organisatieopstellingen is niet aansprakelijk voor de indirecte schade (zoals, maar niet beperkt tot, gevolgschade, boetes, gederfde omzet, gederfde winst, gemiste besparingen, verminderde goodwill, reputatieschade en immateriële schade). Voor zover sport- en daarmee te vergelijken activiteiten deel uitmaken van de met Instituut voor organisatieopstellingen. gesloten overeenkomst, is Instituut voor organisatieopstellingen daarnaast niet aansprakelijk voor zaakschade of in het geval een deelnemer de (veiligheids)instructies niet in acht neemt.

  4. Instituut voor organisatieopstellingen is niet aansprakelijk voor directe schade die (mede) is veroorzaakt doordat Instituut voor organisatieopstellingen bij de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, is uitgegaan van door of namens Opdrachtgever verstrekte onvolledige of gebrekkige informatie.

  5. De omvang van de aansprakelijkheid van Instituut voor organisatieopstellingen voor directe schade is steeds beperkt tot het bedrag dat daadwerkelijk wordt uitgekeerd aan Instituut voor organisatieopstellingen door de verzekeraar van Instituut voor organisatieopstellingen.

  6. Indien de Opdrachtgever niet zelf deelneemt aan een opleiding, staat de Opdrachtgever ervoor in dat de deelnemers de hiervoor genoemde aansprakelijkheidsbeperkingen hebben aanvaard.

  7. De in de leden 1 tot en met 4 opgenomen aansprakelijkheidsbeperkingen gelden niet indien de schade van Opdrachtgever het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van Instituut voor organisatieopstellingen of diens leidinggevende ondergeschikten.

  8. Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade toegebracht door hulppersonen als bedoeld in art. 6:76 BW.

  9. Voorwaarde voor het ontstaan van enig recht op schadevergoeding is steeds dat opdrachtgever de schade zo spoedig mogelijk na het ontstaan daarvan schriftelijk bij opdrachtnemer meldt. ledere vordering tot schadevergoeding tegen opdrachtnemer vervalt door het enkele verloop van 12 (twaalf) maanden na het ontstaan van de vordering.

  1. Intellectuele eigendomsrechten

  1. Voor zover auteurs-, merk-, modellen-, handelsnaam- of andere rechten van intellectuele eigendom berusten op door Instituut voor organisatieopstellingen ter uitvoering van de Overeenkomst geleverde producten en diensten, is en blijft Instituut voor organisatieopstellingen houder (krachtens licenties van derden), respectievelijk eigenaresse van deze rechten. De Opdrachtgever verkrijgt slechts een niet- exclusief en niet-overdraagbaar gebruiksrecht voor zover dat voor de uitvoering van de Overeenkomst noodzakelijk is.

  2. De Opdrachtgever mag de stoffelijke dragers van deze rechten uitsluitend gebruiken voor het doel waartoe deze aan de opdrachtgever verstrekt zijn, deze niet vermenigvuldigen en auteurs-, merk-, model-, handelsnaam en andere aanduidingen, niet wijzigen of verwijderen.

  3. Opdrachtnemer behoudt het recht de vergaarde kennis die bij uitvoering van de werkzaamheden tot stand is gekomen te gebruiken voor andere doeleinden voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie van opdrachtgever aan derden wordt verstrekt.

  4. Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor de aanspraken van derden inzake intellectuele eigendomsrechten.

  1. Persoonsgegevens

  1. Instituut voor organisatieopstellingen verwerkt de door de Opdrachtgever verstrekte persoonsgegevens in overeenstemming met haar privacy statement.

  2. De Opdrachtgever garandeert dat de betrokkenen van wie persoonsgegevens worden verstrekt zijn geïnformeerd over de verwerking van hun gegevens door Instituut voor organisatieopstellingen.

  1. Medewerkers van Instituut voor organisatieopstellingen.

  1. Indien Opdrachtgever tijdens of binnen 12 maanden na afloop  van een Overeenkomst, medewerker(s) die Instituut voor organisatieopstellingen inzet of heeft ingezet in het kader van de Overeenkomst in dienst wenst te nemen, dan is Opdrachtgever een vergoeding aan Instituut voor organisatieopstellingen verschuldigd ter hoogte van 30% van het bruto jaarsalaris van de betreffende medewerker(s).

  1. Toepasselijk recht en geschillen

  1. Op de Overeenkomst is uitsluitend Nederlands recht van toepassing

  1. Exclusiviteit

  1. Voor de duur van de overeenkomst verleent opdrachtgever aan opdrachtnemer het exclusieve recht de toegewezen opdracht uit te voeren.

  1. Wijziging van meerwerk

  1. Indien opdrachtnemer op verzoek van opdrachtgever of op zijn eigen verzoek, met voorafgaande schriftelijke instemming van opdrachtgever, werkzaamheden of andere prestaties heeft verricht die buiten de inhoud of omvang van de overeenkomst vallen, zullen deze werkzaamheden of prestaties door opdrachtgever worden vergoed volgens de gebruikelijke tarieven van opdrachtnemer. Opdrachtnemer is nimmer verplicht aan een dergelijk verzoek te voldoen en hij kan verlangen dat daarvoor een afzonderlijke schriftelijke overeenkomst wordt gesloten.

  2. Opdrachtgever aanvaardt dat door werkzaamheden of prestaties als bedoeld in artikel 17.a de overeengekomen doelstellingen en verwachtingen kunnen worden beïnvloed.

  3. Voor zover voor de dienstverlening een vaste prijs is afgesproken zal opdrachtnemer opdrachtgever altijd tevoren schriftelijk informeren over de financiële consequenties van het meerwerk.

  1. Overmacht

  1. In aanvulling op het bepaalde in artikel 6:75 BW geldt dat een tekortkoming van de opdrachtnemer in de nakoming van enige verplichting jegens de opdrachtgever niet aan de opdrachtnemer kan worden toegerekend in geval van een van de wil van opdrachtnemer onafhankelijke omstandigheid, waardoor de nakoming van zijn verplichtingen jegens de opdrachtgever geheel of gedeeltelijk wordt verhinderd of waardoor de nakoming van zijn verplichtingen in redelijkheid niet van opdrachtnemer kan worden verlangd. Tot die omstandigheden worden mede gerekend wanprestaties van toeleveranciers of andere derden, stroomstoringen, computervirussen, stakingen en werkonderbrekingen.

  2. Indien zich een situatie als bedoeld in art. 18.a voordoet als gevolg waarvan de opdrachtnemer niet aan zijn verplichtingen jegens de opdrachtgever kan voldoen, dan worden, die verplichtingen opgeschort zolang de opdrachtnemer niet aan zijn verplichtingen kan voldoen. Indien de in de vorige zin bedoelde situatie dertig (30) kalenderdagen heeft geduurd, hebben beide partijen het recht de overeenkomst schriftelijk geheel of gedeeltelijk te ontbinden. De opdrachtnemer is in dat geval niet gehouden tot vergoeding van enige schade, ook niet als opdrachtnemer als gevolg van de overmachtstoestand enig voordeel geniet.

  1. Overdracht

  1. Rechten van een partij uit deze overeenkomst kunnen niet worden overgedragen zonder de voorafgaande schriftelijke instemming van de andere partij. Deze bepaling geldt als een beding met goederenrechtelijke werking zoals bedoeld in artikel 3:83 lid 2 BW.