Wat zijn organisatieopstellingen?
Organisatieopstellingen zijn een krachtige methode om verborgen patronen en dynamieken binnen teams of organisaties zichtbaar te maken. Ontdek hoe het werkt en wat het voor uw organisatie kan betekenen.
Ontdek de impact van organisatieopstellingen
Andere manier van onderzoek
Een organisatieopstelling, ook bekend als systemische opstelling of bedrijfsopstelling, is een krachtige methode binnen coaching en organisatieontwikkeling. Het doel ervan is om de verborgen dynamieken en patronen binnen een organisatie of team zichtbaar te maken. Tijdens een organisatieopstelling worden ruimtes fysiek gerepresenteerd door middel van representanten, die kunnen staan voor personen (zoals teamleden, managers, klanten) of abstracte concepten (zoals doelen, conflicten, bedrijfsonderdelen).
Een opstelling maakt de onderstroom zichtbaar
Een organisatieopstelling geeft informatie uit bronnen die we niet kunnen verklaren met ons hoofd, maar haalt de informatie uit ‘het veld.’ Dit proberen te verklaren heeft geen zin is gebleken, maar wat wel vaststaat: het werkt. De representanten die worden betrokken bij een opstelling hebben geen enkele voorkennis van de specifieke situatie of diegene of datgene dat ze representeren. En toch weerspiegelen ze de onderlinge relaties en structuur van het systeem. Door de opstelling te observeren, krijgen deelnemers inzicht in de onderlinge dynamieken, blokkades en interacties die zich kunnen voordoen binnen de organisatie.
Ervaren opstellers begeleiden het proces
Een ervaren facilitator begeleidt het proces, zorgt voor een respectvolle omgang met de representanten en stimuleert de deelnemers om de opkomende inzichten constructief te bespreken. De voordelen van organisatieopstellingen zijn divers: ze bieden diepgaande inzichten in complexe relaties, kunnen helpen bij het identificeren van verborgen obstakels, verbeteren van communicatie, oplossen van conflicten en optimaliseren van teamdynamiek.
Door deze methodiek toe te passen, streven organisaties naar duurzame verbeteringen en een gezondere organisatiecultuur waarin alle elementen effectief samenwerken richting gedeelde doelen.