De kracht van een systemische business coach: Hoe je bedrijf niet alleen slimmer, maar ook gelukkiger wordt

4 jan. 2025

Tegenwoordig lijkt het wel alsof elke organisatie zich constant moet aanpassen, verbeteren of transformeren om mee te kunnen komen met de nieuwste trends. Maar in plaats van alleen maar te sleutelen aan de cijfers, de werkdruk te verhogen of af en toe een leuke team-building activiteit te organiseren (die meestal eindigt met iedereen die in hun eigen tijdlijn zit te scrollen), is er een veel diepere, systemische aanpak die alles kan veranderen. En nee, het is niet een mysterieuze toverdrank of een geheime formule van Silicon Valley. Het is systemische business coaching!

Wat is een systemische business coach precies?

Een systemische business coach kijkt niet alleen naar één onderdeel van je organisatie – zoals de verkopers die nooit tijd om te lunchen hebben of het product wat maar niet wil verkopen – maar onderzoekt het hele systeem. En dat systeem? Dat omvat alles. Van de bedrijfscultuur tot de ongeschreven regels, van de dynamiek tussen afdelingen tot de ongemakkelijke stiltes tijdens vergaderingen.

In plaats van simpelweg de symptomen van problemen aan te pakken (zoals die eindeloze vergadering die altijd maar doorgaat zonder resultaat), kijkt de systemische coach naar de oorzaken van die problemen. En geloof me, als je denkt dat het allemaal om “slechte communicatie” gaat, dan heb je het mis. Er zijn vaak onderliggende patronen die iedereen met elkaar verbinden, en die zijn vaak veel dieper dan je denkt.

Er zijn veel verschillende voorbeelden te bedenken, maar hier zijn er een paar.

De Fusie: wie zijn al deze vreemde mensen?

Je organisatie is gefuseerd, maar in plaats van een harmonieuze integratie van bedrijfsculturen, is er nu meer spanning dan in een aflevering van The Office. De verkoopafdeling zegt dat ze alles beter weten, terwijl de ontwikkelaars zich afvragen waarom hun ideeën niet gehoord worden. Wat nu? Een systemische coach gaat verder dan het aanpassen van de organisatiestructuur en kijkt naar de onderliggende waarden en gewoonten. Ze helpt teams niet alleen om praktische zaken te regelen, maar ook om gezamenlijke doelen en een gedeelde cultuur te ontwikkelen. Want geloof me, een happy team werkt altijd beter dan een team dat elkaar aankijkt alsof ze op een blind date zitten.

Leiderschap: richting strategie of de mens achter de cijfers?

Leiders kunnen vaak zo gefocust zijn op cijfers, omzetdoelen en deadlines, dat ze niet altijd zien hoe hun stijl van leidinggeven de werkvloer beïnvloedt. Ze maken misschien de juiste zakelijke beslissingen, maar in de dagelijkse interacties missen ze soms de menselijke kant van leiderschap. Dit kan leiden tot een disconnect met hun team, waardoor medewerkers zich niet gehoord of begrepen voelen.Een systemische coach helpt leiders om niet alleen naar de zakelijke doelen te kijken, maar ook naar de bredere impact van hun gedrag op de organisatiecultuur en het welzijn van hun medewerkers. Door te onderzoeken waarom leiders bepaalde keuzes maken en welke onderliggende overtuigingen hierbij een rol spelen, ontstaat er meer inzicht in hoe deze keuzes de medewerkers en het bedrijf als geheel beïnvloeden. Het resultaat? Leiders die niet alleen sturen op resultaten, maar die ook de emoties en motivatie van hun team begrijpen. Dit versterkt de band met medewerkers, verbetert de communicatie en leidt uiteindelijk tot zowel een gezondere werkcultuur als betere prestaties. Een leiderschapstijl die authentiek en empathisch is, maakt van cijfers niet het enige succesdoel, maar zorgt voor duurzame groei op zowel menselijk als zakelijk vlak.Het altijd-terugkerende conflictSom zijn er altijd conflicten op bepaalde posities en zelfs als de persoon zelf weggaat krijgt de volgende persoon in die functie weer dat conflict. Hoe kan dat? Een voorbeeld is de eeuwige strijd tussen Sales en Product. Sales wil sneller resultaten, Product wil alles perfect, en ondertussen eindigt de vergadering in een krachtmeting waarbij de één met de meeste PowerPoint-slides wint. Wat nu? Een systemische coach duikt niet alleen in de oppervlakkige argumenten, maar kijkt naar wat er onder het conflict speelt. Misschien is er onduidelijkheid over rollen, misschien zijn er gewoon geen gezamenlijke doelen. Door deze ‘verborgen agenda’s’ aan te pakken, leert het team samen te werken in plaats van elkaar af te snijden bij elke vergadering.

Waarom is systemische coaching anders?

Stel je voor dat je naar een dokter gaat omdat je hoofdpijn hebt, maar in plaats van gewoon een pijnstiller te geven, onderzoekt de dokter ook je eetgewoonten, slaappatroon en hoeveel stress je hebt van je schoonmoeder. Zo werkt systemische coaching: het is niet alleen het oplossen van een probleem, maar het begrijpen van het hele plaatje. In plaats van symptoombestrijding, gaat de coach op zoek naar de diepere oorzaken van de klachten, en helpt het team en de organisatie om fundamentele veranderingen door te voeren.

Voordelen van systemische business coaching (ja, er zijn voordelen!)

  • Beter begrip van het grote geheel: Systemische coaching maakt het gemakkelijker om de onderlinge verbanden te zien tussen mensen, afdelingen en processen. Het is als het oplossen van een puzzel waarin je eindelijk de juiste stukjes op hun plaats krijgt.

  • Duurzame verandering: Omdat je niet alleen de symptomen behandelt, blijven de veranderingen die je doorvoert ook langer hangen. Je krijgt geen tijdelijke wonderen, maar blijvende verbetering.

  • Betere samenwerking: Door inzicht te krijgen in de dynamiek tussen mensen en afdelingen, wordt samenwerking niet alleen efficiënter, maar ook leuker.

  • Leiders die echt inspireren: Leiders die snappen wat er speelt en echt verbinding maken met hun teams – wie wil dat nu niet?

Conclusie: systemische coaching maakt het werk weer leuk (en effectief!)

De systemische business coach biedt bedrijven de mogelijkheid om problemen niet alleen oppervlakkig aan te pakken, maar ook echt te begrijpen waarom ze bestaan en hoe je ze structureel kunt oplossen. Of het nu gaat om een cultuurverandering, teamdynamiek of leiderschap, een systemische coach zorgt ervoor dat de verandering niet alleen effectief is, maar ook duurzaam. Want zeg nou zelf: wie wil er nu werken in een bedrijf dat altijd in de stress zit, terwijl er een eenvoudiger en duurzamer pad is? Laten we dus het hele systeem bekijken – niet alleen de symptomen – en samen zorgen voor een bedrijf dat niet alleen slimmer, maar ook gelukkiger wordt.